Studere i Szczecin, Polen

Vi i ANSA Szczecin ønsker å sette byen vår på kartet, og håper så mange som mulig vil søke seg til oss til høsten! I dette innlegget har vi prøvd å samle alt av informasjon verdt å få med seg. Er du nysgjerrig på hvordan det er å studere medisin eller tannlege i en av Polens største og eldste byer? Ta en titt på guiden laget av oss!

Først – hvem er vi i ANSA?

ANSA står for Association of Norwegian Students Abroad. Det er en organisasjon som jobber for at studiehverdagen og oppholdet til norske studenter i utlandet skal bli så bra som mulig. Som lokallag arrangerer vi forskjellige arrangementer, som fadderuke, julebord, quiz og 17. mai-feiring.

 

Litt om byen 

Szczecin er Polens syvende største by, med litt over 400 000 innbyggere. Byen ligger nord-vest i Polen ved grensen til Tyskland, bare en busstur unna Berlin!

Det vi liker med byen vår er at den byr på litt av alt! I gamlebyen finner du flere cafeer og restauranter, som vi studenter besøker med jevne mellomrom. I utkanten av sentrum ligger parken Jasne Błonia, som er ypperlig enten en ønsker å møte vennegjengen eller ta seg en joggetur. Om sommeren kan en avkjøle seg ved innsjøen Głębokie, eller kose seg med god mat og drikke langs elven Odra. Det er også mulig å ta seg til kysten med bil eller tog. Ikke minst ligger kjøpesentrene Kaskada og Galaxy midt i sentrum, hvor en får tak i alt en skulle trenge.

Foto: Nikola Gawrońska  Instagram: @niko3ek  – Facebook: Niko3ek – Szczecin moje miasto

Fadderuke

Hvert år arrangerer vi fadderuke for de nye førsteklassingene, som regel andre uka i september. Vanligvis er det to personer fra kullet over som er faddere, som vil vise de nye studentene byen og skolens områder. I tillegg møtes en gjerne til forskjellige aktiviteter og til middag på kvelden. En skal heller ikke se bort ifra at det blir noen turer ut på byen;)). Fadderuke er en veldig fin måte å bli kjent med de andre nordmennene på, og da føles det ikke fullt så skummelt å skulle starte på ny skole. (Dersom du har blitt akseptert, send oss gjerne en melding så vi får lagt deg til i Facebookgruppa!)

 

Andre arrangementer av ANSA

Gjennom året arrangerer vi flere arrangementer. Dette er i utgangspunktet for oss norske, men alle på skolen er velkomne til å delta. Dette er veldig fin måte å bli kjent med andre studenter fra de eldre kullene! 

 • Quiz
 • 17. mai-feiring. Hvert år leier vi et lokale hvor vi tilbringer dagen. Her blir det blant annet  tradisjonelle 17. mai-leker, loddsalg og middag. 
 • Julebord. Her er det bare å få på seg finstasen! Julebordet arrangeres på et av byens hoteller, hvor det blir middag, taler og sang. Vi har selvfølgelig egen fotograf som sørger for å forevige kvelden. 
 • PUMs Got Talent. Talentshow der hele skolen er med. Showet holdes på en klubb, og avsluttes med en fest for alle. Dette er “årets happening”, og det er alltid god stemning! 

 

17 mai / PUMs Got Talent

 

Skolen 

Studiet foregår ved Pomorski Uniwersytet Medyczny (Pomeranian Medical University)  aka PUM, i Szczecin. Skolen tilbyr studier i både medisin og tannlege, og er delt inn i engelsk og polsk program. 

Undervisningen foregår på engelsk. Dette kan virke skummelt i starten, men en venner seg veldig fort til det! Timene er obligatoriske, noe som betyr at man må møte opp til alle timer, og en må som regel ha legeerklæring ved fravær. I noen fag har man et visst antall “unjustified absence”, som betyr at en kan være borte uten å levere legeerklæring.


Trinnet deles inn i klasser på 20-30 stk, og en vil ha de aller fleste timene sammen med klassen sin. Selve undervisningen er som regel holdt av en eller to lærere, og det forventes at en kommer forberedt til timene. Etterhvert som en begynner med praktiske fag, deles klassen inn i mindre grupper. 

 

 

Hvordan er de forskjellige årene?

Medisin 

På det engelske programmet er det 120 plasser. Utdanningen går over 6 år. 

1. og 2. klasse er preklinisk, som vil si at det er kun teori (med unntak av noen få fag). Det første året har en anatomi og histologi som store fag, og et par mindre omfattende fag. Det andre året krever mye lesing grunnet ukeprøver i flere fag. Det er store fag som biokjemi, patomorfologi og fysiologi.

I 3.klasse er det en miks mellom teoretiske og praktiske fag. De praktiske fagene er indremedisin, pediatri og dermatologi. 

Fra 4.klasse starter en med blokkfag, det vil si at man har ett fag av gangen, og har en prøve etter hvert fag før en går videre til neste. Fra 4. til 6. klasse vil det være mye praktisk, og flere fag varer over flere år. Eksempel på dette er kirurgi og indremedisin. 

Tannlege 

På det engelske programmet er det 30 plasser. Utdanningen går over 5 år.

1.og 2. klasse på  tannlege er veldig likt som medisin. En har de samme store fagene: anatomi, histologi, patomorfologi, biokjemi osv. I tillegg starter en med tannlegefag, hvor en lærer om tennenes fysiologi, utstyr og materialer. 

I 3. klasse starter en å behandle egne pasienter, og fra da av er det mye praktisk. Det er flere større fag som konservativ, protetikk og oralkirurgi. Disse fagene varer helt til i 5. klasse, hvor det er flere større eksamener. Det er ikke blokkfag på tannlege, det vil si at en følger en vanlig timeplan med flere forskjellige fag hver dag.

Kostnader

Om en søker fullt stipend og lån fra Lånekassen, vil en få utbetalt litt over 100 000 kr i halvåret. Rundt 50 000 kr går til å betale skolepenger. Det er generelt ganske billig å bo i Polen, og det er fullt mulig å leve på de resterende pengene. Dette vil så klart være avhengig av hva slags leilighet en bor i, og hva slags vaner en har.  De aller fleste studentene jobber også i feriene, for å ha litt ekstra ved siden av.

Bomuligheter

Når det kommer til bosted er det flere muligheter. De aller fleste norske velger å bo alene, og i relativt nye og moderne leiligheter. Dette er det dyreste alternativet, og vil koste rundt 4000-6000 norske kroner. Populære steder er blant annet:

 • Tkacka 69
 • Black Pearl
 • Mariacka 6
 • Podgorna
 • Old Town

Ellers er det også mulighet for å bo i kollektiv, eller på skolens egne “dorms”. Sistnevnte er veldig billig, men en må være klar over at standarden er en del lavere enn hva vi nordmenn er vant med. 

For å skaffe leilighet bruker de fleste eiendomsmeglere. De mest populære er Anna Zablocka eller Jarek Turant, som begge er veldig hjelpsomme og kan kontaktes på Facebook. En annen mulighet er PUM market, hvor det legges ut flere leiligheter, som regel av privatpersoner.    

IMG_9579
Foto: Nikola Gawrońska  Instagram: @niko3ek  – Facebook: Niko3ek – Szczecin moje miasto

Transport

Det er gode kollektivforbindelser i hele Szczecin. Trikker og busser går ofte, og det er veldig billig. Taxi er mye billigere enn i Norge, og det er ikke til å legge skjul på at dette er et fremkomstmiddel vi nordmenn benytter oss mye av. I tillegg finnes scootere, sykler og sparkesykler som alle kan bruke dersom en skaffer seg abonnement eller app.

Transport til og fra Szczecin

Norwegian flyr tur-retur Oslo-Szczecin hver tirsdag og lørdag. Bestiller du i god tid, kan du få billetter ned i 300 kr. Wizzair flyr også direkte mellom Szczecin og Bergen / Stavanger / Sandefjord Torp – dette er et billigere alternativ. Et annet alternativ er å ta Interglobus eller Flixbus til Berlin og reise fra flyplassene der, her går flyene oftere. 

Søknadsprosess

I Szczecin er det verken intervju eller opptaksprøve for å komme inn. Opptaket baseres på bestått vitnemål fra videregående skole + minst to av fagene kjemi, biologi og fysikk. Ett av disse fagene må være over fire semestre (f. eks. biologi 1+2 og kjemi 1). I praksis betyr dette at snittet for å komme inn varierer fra år til år, avhengig av de som søker. Som utgangspunkt lønner det seg å ha 4 i alle realfag. I tillegg kreves diplom som bekrefter B2 nivå i engelsk, dette kan gjøres ved å ta IELTS- eller TOEFL-test. De som har bestått IB diploma trenger ikke ta engelsktest. 

 

“Registration period” vil i år være fra 15. juni til 17. august. En kan søke gjennom Medisinutdanning eller PUMs egen side:  Apply online! Før du kan sende inn søknad må du ha følgende klart:

 • Kopi av vitnemål fra videregående. NB! Dette må være en offisiell kopi, en såkalt notarialbekreftelse. (Google notarialbekrefelse + (byen du bor i), så finner du frem til hvor dette kan gjøres)
 • Beskrivelse av karakterer (hvis det ikke allerede står på vitnemålet)
 • Offisiell oversettelse av alle dokumenter (dersom det ikke allerede står på engelsk eller polsk)
 • Diplom som bekrefter B2 nivå i Engelsk 
 • Kopi av pass
 • Kopi av betalt registration fee
 • Bilde av deg selv i passbilde-størrelse

 

Håper dette innlegget vil inspirere noen til å søke i Szczecin! Om det er noe annet man skulle lure på er det bare å sende oss en melding på Facebook eller Instagram. Vi gleder oss til å se mange nye fjes til høsten 😀